Deoarece exista temperamente diferite, exista si numeroase tehnici de meditatie. Daca n-ati meditat niciodata, puteti incerca una dintre urmatoarele variante pentru a descoperi care dintre ele vi se potriveste mai bine. Premisa de la care se porneste in meditatie este ca aceasta reprezinta un moment in care abandonati tensiunile si grjile zilnice, lasand mintea si trupul sa se relaxeze, sa existe ca atare. In plus, constituie un moment in care obtineti o cunoastere a resurselor interne .
Marturia
Reprezinta forma cea mai pura de meditatie. Pur si simplu priviti gandurile care vin si pleaca, fara sa le judecati ori sa le comentati. Suntem atat de prinsi in ipostaza noastra obisnuita de a fi absorbiti de gandurile de moment, incat este interesant de vazut, de pe o pozitie complet neutra, in ce anume constau aceste ganduri.
Vipassana
Este o meditatie budista care se concentreaza asupra miscarii de ridicare si coborare produse de respiratie, vipassana inseamnand chiar ,,respiratie”. vreme ce mintea este angajata in aceasta activitate, ea nu mai poate fi abatuta de obisnuitele distrageri. Respiratia trebuie sa fie lina si regulata. Reprezentai-va locul unde se concentreaza mintea si bucurati-va de senzatia de a asista ca martor al respiratiei, in loc sa va concentrati asupra ei.
Zazen
Zazen inseamna ,,stand pur ,si simplu”. Constituie meditatia fundamentala a budistilor zen, pentru care calea iluminarii este viata de zi cu zi, traita in Mantra mod constient si in totalitate. Ca toate celelte meditatii, zazen reprezinta un mijloc de a redescoperi caracterul nemijlocit si prospetimea vietii naturale asa cum o faceam cand eram copii. Calea este de a lasa sa se intample ceea ce se intampla. Mintea va incerca sa va distraga atentia cu griji trecute si prezente pentru a va indeparta de trairea din plin a momentului. In loc sa se concentreze asupra acestor ganduri, budistii zen le denumesc ,,tigri din hartie”, spunand ca a le acorda atentie nu inseamna altceva decat a le conferi mai multa energie.Importanta acestei meditatii consta mai degraba in a castiga senzatia de nemiscare simtind faptul ca dvs. nu sunteti mintea, si-i puteti ignora total ,,palavrageala”. Daca aveti o minte deosebit de razvratita, ii puteti oferi o preocupare, concentrandu-va asupra respiratiei.
Tratak (Privirea contemplativa)
alta modalitate de domolire a mintii, in scopul perceptiei directe, este “privirea contemplativa”. Nu conteaza obiectul la care priviti. In mod obisnuit se foloseste o lumanare aprinsa, o floare, in tablou religios sau fotografia unui guru. Principalul scop al exercitiului este de a mentine ochii intr-un singur punct, deoarece astfel, volumul de informatii ce trebuie prelucrate de creier se restrange. Exista un numar limitat de imagini pe care le poate provoca o floare sau o lumanare aprinsa. Cand mintea dvs. incearca sa se gandeasca la altceva, reveniti cu atentia la obiectul de contemplat. Prin meditatie, simtiti calitatea obiectului, va relaxati ,si va simtiti multumit de ceea ce vedeti.
Ascultarea
Meditatia este concentrata pe ideea relaxarii si a neparticiparii. Puteti auzi, dar nu puteti asculta atunci cand ganditi. Concentrandu-va constiinta asupra muzicii, incantatiilor sau sunetelor naturale, simtiti insasi esenta sunetului, oferindu-va experienta de gol, limpezime si receptivitate.
Mantra
In aceasta meditatie, sunetul produs este intern. in limba sanscrita, man se traduce prin ,,minte”, iar tra inseamna ,,protectie”. Repetarea mantrei, adica a sunetului, aduce corpul intr-o stare de profunda pace. Mantrele sunt energii despre care se crede ca au existat dintotdeauna in univers. Ele trec succesiv de la dascal la ucenic, intr-un lant, neintrerupt. Mantra deschide drumul spre meditatie si spre o stare de non-dualitate. Doua mantre orientale tipice sunt ,,Om” (eu sunt) si ,,So-Ham” (eu sunt el).
Mantra poate fi formata din orice cuvinte pe care va face placere sa le repetati. Deseori sunt utilizate cuvintele ,,floare”, ,,unu”, ca si numele unor sfinti sau dascali renumiti. De exemplu, ,,Om Namah Shivaya” se refera la Dumnezeu interior. Trebuie repetata lent, apasand pe fiecare silaba: Om/Na/Man/Shi/Va/Ya. O alta mantra, probabil cea mai larg raspandita astazi in lume, este ,,Om Mani Padme Hum”. In sanscrita, silaba om reprezinta energia universala sau forta vitala, mani inseamna ,,nestemata” sau ,,cristal”,padme se traduce prin ,,lotus”, iarhum prin ,,inima”. Ca atare, intelesul atribuit de obicei acestei mantre este:
” Intregul univers este precum o nestemata pura, sau un cristal in inima florii de lotus, care ma reprezinta pe mine si se manifesta in inima mea” (Dass, Ram) .Alegeti o mantra care vi se pare corespunzatoare. Ea poate fi intonata cu glas tare sau repetata subvocal. Adeseori, mantrele sunt asociate cu respiratia pentru a induce o meditatie mai profunda.
Meditatia prin actiune
Orice poate constitui meditatie, inclusiv cele mai banale activitati zilnice. Ceea ce transforma efortul zilnic in meditatie prin actiune este constientizarea si participarea completa. Indemnurile zen de a va concentra intreaga atentie si de a simti cu adevarat calitatea tuturor actiunilor dvs. sunt perfect ilustrate in ceremonialul ceaiului si in arta aranjarii florilor. A fi prezent in fiecare moment confera un farmec aparte, lipsa de efort si satisfactie inaintea acelorasi mici lucruri care alcatuiesc viata noastra.
Meditatia orbitei microcosmice
Tao inseamna ,,calea” sau ,,puterea”. In vechile scrieri chineze, Tao implica o intelegere a vietii care sublinia armonia individuala cu fortele naturii. Orbita microcosmica este fundamentul invataturilor sistemului de meditatie taoist. Prin experienta in meditatie si intelepciunea acumulata, stravechii maestri taosti au invatat importanta liberei circulatii a energiei ki prin corp. Ei au descoperit ca puteau invata s-o directioneze pentru a o studia si pentru a dobandi o cunoastere directa a beneficiilor pe care ea le aduce.